Ko govorimo o bistrini spomina, imamo v mislih ravnovesje med pomnjenjem in pozabljanjem. Sposobnost pomnjenja se kaže kot učinkovitost procesov, s katerimi shranjujemo informacije in jih izročamo dolgoročnemu spominu. Pri pozabljivosti pa je pomembno ločevati med normalno, starostno in bolezensko pozabljivostjo. Kako dolgo se bo informacija ohranila v dolgoročnem spominu, je odvisno predvsem od tega, kako pogosto informacijo uporabljamo in jo s tem obenem ponavljamo in kako zapomljiva je bila informacija.
Za ohranjanje bistrine spomina je potrebno učinkovito procesiranje informacij, ki vključuje več procesov (pozornost, shranjevanje, sprejemanje, organizacija in obnavljanje informacij), ki so med seboj tesno povezani. Procesiranje informacij je treba prilagoditi lastnostim in sposobnostim posameznika. Za učinkovito procesiranje informacij so potrebni:
-
vključevanje različnih čutil (barv, vonjev, okusov)
-
povezovanje informacij s stvarmi, ki so že poznane
-
organiziranje informacij (beležke, miselni vzorci)
-
in ponavljanje naučenega glede na individualni učni stil (slušni ali vizualni tip).
Vir: Šešok S., Spomin – Kaj je to in kako deluje? Zdrav Vest 2006
Več o tem si lahko preberete na: http://www.bistrinaspomina.si/
Pridobljeno dne: 12.10.2012