Kaj potrebujejo naši možgani, da dobro delujejo? Spodbudite delovanje možganov!

S starostjo se utegnemo srečati z nekaterimi težavami: nagaja nam spomin, zmanjša se zbranost in nekaterih nalog ne moremo več opravljati tako učinkovito kot nekoč. Svoje kognitivne sposobnosti pa lahko ohranimo tako, da spodbujamo delovanje možganov (z branjem, družabnimi dejavnostmi …), da se dovolj gibamo, skrbimo za zdravo ožilje (da ne kadimo, imamo uravnan krvni tlak in holesterol) ter s primerno hrano. Med sestavinami, ki jih možgani nujno potrebujejo za delovanje, so vitamini, minerali, oligoelementi in maščobne kisline.

Maščobne kisline

Nasičene maščobe (rdeče meso), nenasičene maščobe (mandlji, olive) in nenasičene maščobne kisline (omega 3 in omega 6 ali temeljne maščobne kisline), ki jih lahko dobimo le s prehrano, nadzirajo kakovost vseh telesnih membran, zlasti tistih v možganih.

Minerali

Železo poskrbi, da do možganov pride kisik z rdečimi krvničkami. Kalcij je pomemben mineral za zdravo delovanje živčevja. Magnezij pomaga pri anksioznosti, živčnosti in depresiji.

Vitamini

Vitamin B1 poskrbi, da možgani lahko porabijo glukozo, ki je vir energije. Vitamina B3 in B13 morata sta pomembna za zdravo nevrološko delovanje. Vitamin B9 je sodeluje pri razvoju živčnega sistema pri otrocih, pri starejših osebah pa ohranja možganske/intelektualne aktivnosti. Vitamin E in selen sta antioksidanta, ki se borita proti staranju. Vitamin C izboljšuje sporazumevanje med nevroni.

Oligoelementi

Sladkorji delovanje možganov stimulirajo. Proteini so zadolženi za možgansko celično sintezo.

Vir: http://www.wellneo.si

Pridobljeno 10.10.2012

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>