Aktivno staranje

Starejši z upokojitvijo pridobijo veliko prostega časa, ki ga morajo nekako izkoristiti. Mnogi se odločajo za obisk oddaljenih in bližnjih dežel, ki so si jih želeli ogledati že prej vendar so zaradi časovne stiske ostali doma. V okviru izletov delujejo mnoga društva, ki organizirajo poceni in kvalitetne izlete. Starejši se s težavo sami podajajo na izlete, zato so takšni kolektivni izleti zelo dobrodošli. Druga prednost je, da otroci odrastejo in starejši lahko zopet sami potujejo in pohajkujejo. Morje se spremeni iz družinskega izleta v zaslužen počitek in oddih. Mnogi se odločajo za obisk zdravilišč in term, ki so med upokojenci pravi hit.

Pravi hit je tudi kolo, ki pa je v veliko primerih zelo nevarno. Starejši imajo počasnejše reflekse, slabše slišijo in ne predvidijo situacije. Zato so padci s kolesom dokaj pogost pojav pri starejših. Starejši se odločajo za kolesarjenje predvsem ker jim to predstavlja svojevrsten užitek. Ni več tiste mladostne vihravosti, ko si želel čimprej priti do cilja, temveč je pomembno to, da na kolesu uživaš in vidiš čim več. Starejši tudi večkrat kupijo nov avto, saj spoznajo, da se ne bodo več toliko vozili, prihranjen denar pa zato porabijo za nov in kakovosten avtomobil.

Mnogo starejših odide v dom za starejše, ki je nekakšno malo mestece za starejše. V domu spoznajo nove prijatelje, se družijo, zabavajo in izmenjavajo izkušnje. Dom bi lahko primerjali z vrtcem, saj se zopet vrneš na stopnjo, ko ne moreš sam raziskovati sveta in si omejen zgolj na eno zgradbo. Aktivno staranje pa ne pomeni samo gibanja temveč tudi sodelovanje v različnih organizacijah, pomoč z znanjem in izkušnjami. Aktivno staranje pomeni, da človek tudi v starih letih sledi svojim ciljem in poslanstvom, ki si jih je zastavil v življenju. Človek se ne sme nikoli ustaviti in ne sme nikoli prenehati živeti. Če prenehaš živeti si rastlina.

»Starost ni za scrkljance.«

Vir: http://evropavsoli.info

Pridobljeno 22.11.2012

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>