Hrana za možgane

Strokovnjaki trdijo, da z raznovrstno hrano bogato z dietnimi vlakninami in obilo sokov hranimo možgane. In tako so zaključili dolgoletno študijo, kako v sami osnovi bolezni srca in ožilja pripeljejo do možganske kapi, ki vodi v delno ali popolno paralizo telesa ter smrt. Prav neprimerna prehrana pa je eden od vodilnih vzrokov za veliko število obolelih v razvitem svetu.

Pozornost so znanstvenikom pritegnile sestavine, ki pospešujejo dobro funkcijo možganov. S obsežnimi raziskavami so potrdili, da prehrambne navade znatno vplivajo na zdravje možganov in živčni sistem. Kaj imajo možgani radi?

Maščobe: maščobe igrajo pomembno vlogo v naši prehrani. Če zmanjšamo vnos maščob ter povečamo vnos nenasičenih maščobnih kislin, zaščitimo možgane in zmanjšamo riziko za možgansko kap. Ribe: ribe priporočajo otrokom, ker pozitivno vplivajo na razvoj možganov in možganskih funkcij. Zelenjava: je bogata z vitamini, minerali in rastlinskimi pigmenti, ki vplivajo na zmanjšanje homocisteina v telesu. Z zeleno zelenjavo (solata, blitva, zelje…) človeški živčni sistem dobiva dovolj visokovrednih snovi. Sadje: vsebuje veliko vitamina C, ki je izvrsten antioksidant.

Poleg tega sadje vsebuje še polifenole, eterična olja… Sadje je čudovita hrana za možgane. Za borovnice, pomaranče in številno drugo sadje je dokazano, da zmanjšuje demenco. Fruktoza kot sadni sladkor pa predstavlja izvrsten vir energije za intelektualno in fizično delo. Mleko in mlečni izdelki: vsebujejo obilo aminokislin in laktoze. Voda: voda je izredno pomembna za vzdrževanje optimalnih funkcij pri izmenjavi snovi.

Vir: povzeto po članku iz spletne strani http://druzina.enaa.com

Pridobljeno 22.11.2012

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>