Kako do učinkovitega spomina in koncentracije?

Testirajte svoj spomin!

Veliko delate? So vaši dnevi zapolnjeni s sestanki, telefonskimi pogovori,… Z napornimi izpiti in kolokviji? Se vam dogaja, da počnete več stvari hkrati, vendar nobene tako učinkovito, kot bi si želeli? Če je vaš odgovor na večino vprašanj pozitiven, so vaši možgani preobremenjeni. Predlagamo, da testirate svoj spomin.

Pozorno preberite 10 besed v spodnjem kvadratu. Umaknite pogled z računalniškega zaslona in glasno ponovite besede, ki ste si jih zapomnili.

sedem, članek, mesec, svinčnik, lasje, čevlji, zaslon, ladja, oblak, slepec 

Če ste si zapomnili vsaj 7 od 10 besed, je vaš spomin povsem v redu! Sicer pa si preberite nekaj nasvetov.

Kako do boljšega spomina in koncentracije?

  1. Zmanjšajte stres, saj lahko stresni hormon kortizol poškoduje področje v vaših možganih, ki je odgovorno za učenje in spomin.
  2. K boljši koncentraciji in spominu prispeva redna telesna aktivnost. 30 minut hoje, kolesarjenja, plavanja ali plesa na dan bo dovolj za povečanje krvnega pretoka po vsem telesu in tudi v možganih.
  3. Svetujemo vam, da naporno delo ali učenje občasno prekinete s počitkom. Počitek si privoščite še preden vas napor popolnoma izčrpa.
  4. Naučite se tehnik sproščanja in poskušajte pozabiti misli, ki vam rojijo po glavi.
  5. Poskrbite za uravnan krvni tlak in raven holesterola v krvi.
  6. Trenirajte spomin! Na pamet se učite tujih jezikov in pesmic, svojim najbližjim pa obnovite knjigo, ki ste jo prebrali. Rešujte križanke in igrajte šah.
  7. Za trajnejšo spodbudo koncentracije in spomina pa vam priporočamo jemanje izdelkov, ki vsebujejo zdravilno rastlino ginko.

               

Povzeto po spletni strani eZdravje  (http://www.ezdravje.com/)

Pridobljeno dne: 25.01.2013

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>