Manj kalorij za boljši spomin

Zmanjšan vnos kalorij lahko pomaga starejšim osebam do boljšega pomnjenja, kaže  študija, v kateri je sodelovalo petdeset moških in žensk s čezmerno telesno težo, starih povprečno 60,5 leta.

Na začetku raziskave so opravili test, s katerim so ocenili njihov spomin, nato pa so jih razdelili v tri skupine: prva je zmanjšala vnos kalorij za 30 odstotkov, druga je v prehrano vključila več nenasičenih maščobnih kislin iz olivnega olja in rib, tretja pa je bila kontrolna skupina.

Po treh mesecih je skupina, ki so ji zmanjšali vnos kalorij, na spominskih testih dosegla veliko boljše rezultate, medtem ko pri drugih dveh skupinah niso zaznali pomembne razlike. Zmanjšan vnos kalorij pomeni tudi zmanjšano raven inzulina, zato so znanstveniki prepričani, da je boljši spomin posledica izboljšane občutljivosti na inzulin.

Vir: www.viva.si, Avtor T. Ko

Pridobljeno 22.12.2012

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>