Nasveti za boljši spomin

Prav vsem se včasih zgodi, da se česa ne moremo spomniti. Pri pozabljanju poznamo več stopenj, dobra novica pa je, da je spomin, ne glede na to, kako zarjavel je, še vedno mogoče popraviti, z obilico vaje in truda pa celo tako izuriti, da deluje bolje kot pred začetkom težav s spominom.

Obstaja obilica literature in priročnikov s tega področja; ameriški psihologinji Cheryl Weinstein in Winifred Sachs iz bostonskega centra Beth Israel sta na temelju dolgoletnega uspešnega programa Spomin 101 napisali knjigo, iz katere objavljamo deset nasvetov za turbo izboljšanje vašega spomina, s tem pa tudi splošnega počutja in samopodobe.

  1. Omislite si prenosno pisarno v obliki priročnega planerja, v katerega lahko vstavljate lističe, na katere si napišite, kaj morate opraviti, v njem pa hranite tudi vse pomembnejše podatke, od telefonskih številk in rojstnih dnevov do pomembnih datumov, pa tudi recepte, ki jih slišite na poti, navdahnjene misli, bridgeovske strategije …
  2. Medtem ko kaj počnete, se glasno pogovarjajte s seboj. Recite si na primer: “Vzpenjam se po stopnicah, da bom našel očala” ali “Grem v trgovino po mleko in jajca”. Če se vam med prhanjem utrne dobra zamisel, jo večkrat ponovite naglas; tako si jo boste lažje zapomnili. Odlična zamisel je tudi prenosni snemalnik ali diktafon.
  3. Povsod si puščajte sporočila na samolepilnih lističih. Naj vas ne skrbi, če nanje napišete trivialnosti, na primer “Ne pozabi kupiti znamk” ali “V četrtek odnesi smeti”.
  4. Naučite se puščati stvari na vedno istem mestu – tam jih boste zanesljivo in brez paničnega iskanja tudi našli – lokacije za posamezne stvari lahko vpišete v priročno osebno pisarno.
  5. Karseda omejite moteče elemente oziroma vse, kar odvrača vašo pozornost. Delajte po eno stvar hkrati – ko se s kom pogovarjate, ugasnite radio ali televizijo, ko ste v restavraciji, se obrnite k steni, da se boste bolje osredotočili na sogovornikovo pripoved …
  6. Organizirajte se tako, da določeno opravilo sledi določenemu opravilu: takoj ko ste si umili zobe, vedno očistite še očala.
  7. Upočasnite ritem – sposobnost shranjevanja in vnovičnega priklica podatkov se z leti upočasni, zato prosite prijatelje, sorodnike in celo zdravnike, naj govorijo počasneje.
  8. Skrbite za svoje telo, da bo tudi duh čil. Nekatera zdravila, slaba prehrana in celo majhen primanjkljaj spanja lahko zmotijo procese spomina.
  9. Razgibavajte um! Branje, igranje klavirja, igranje šaha in drugih miselnih igric ter celo reševanje križank bodo izostrili možgane in jih ohranjali dejavne.
  10. Ugotovite, kateri je vaš slog učenja. Večina ljudi se lažje uči vizualno, saj si najbolje in najlažje zapomnijo tisto, kar vidijo. Zanje so najkoristnejša pomagala zapisovanje v osebno pisarno, zapiski in znamenja. Drugi so slušni tipi in si bolje zapomnijo tisto, kar slišijo s kasetofona. Le redki ljudje spadajo med kinestetike, ki si najbolje zapomnijo s pomočjo izkušnje, tistega, kar izkusijo. Za izboljšanje spomina je najbolje uporabiti kombinacijo vseh treh strategij.

Vir: www.viva.si, Avtor: KoMa

Pridobljeno 10.10.2012

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>