Neverjetno: Kaj vse kvari tvoj spomin

Verjetno veš, da lahko spomin peša zaradi staranja, pretiranega uživanja alkohola… Obstajajo pa tudi manj očitne stvari, ki spomin kvarijo na vsakdanji bazi.

Google – Ker spomin deluje tudi po principu »uporabljaj ali izbriši«, je eden lažjih sovražnikov spomina tudi internet. Namreč prav po zaslugi napredne tehnologije in interneta iz našega spomina bledijo nekatera znanja, ki smo jih nabrali že v osnovni šoli. Na primer, poskusi se spomniti, kdaj si na zadnje odšteval brez kalkulatorja na svojem telefonu ali računalniku. Bi še znal deliti ali odštevati po »peš« poti ali bi moral najprej malo osvežiti spomin? Rezultati neke študije so pokazali, da si ljudje lažje zapomnimo, v katero mapo na računalniku smo določeno datoteko shranili, malce težje pa si zapomnimo vsebino te datoteke. V bistvu naš spomin že od nekdaj deluje po principu »uporabljaj ali izbriši«.

Samski stan – Finska študija je pokazala, da lahko dolgotrajnejši samski stan ne vpliva le na spolno življenje, temveč tudi na spomin. Študija je zajela 1.400 ljudi, starih približno 50 let. Ponovno so jih intervjuvali po dvajsetih letih in odkrili so, da sta se pozabljivost in demenca predvsem pri tistih, ki so bili sami, ločeni ali ovdoveli. Strokovnjaki ugotovitev razlagajo z dejstvom, da pogosti pogovori, ki se odvijajo med poročenimi pari pomaga obema partnerjema ohraniti aktivne možgane in dober spomin. Pari svoj spomin tudi eden drugemu dopolnjujejo.

Prekomerna telesna teža – Nekatere študije, med njimi tudi študija, ki je bila objavljena v Women’s Health Initiative, dokazujejo, da naj bi imeli ljudje s prekomerno telesno težo slabši spomin tudi v primeru, kadar ne gre za diabetes ali visok krvni pritisk. Ena možna razlaga za te ugotovitve lahko leži v pomanjkanju gibanja. Vse povedano je še en dober razlog, zakaj je dobro izgubiti odvečno telesno težo, si pridobiti partnerja in omejiti uporabo interneta.

Povzeto po spletni strani Moski.si; www.moski.si

Pridobljeno dne: 23.11.2012

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>