Okrogla miza v Domu starejših občanov Ljubljana Šiška

Projekt MemoHELP se je podal na pot po Sloveniji.

Izvedena okrogla miza SPOMIN PEŠA! KAKO SI LAHKO POMAGAM?

Projekt MemoHELP se je z okroglo mizo SPOMIN PEŠA! KAKO SI LAHKO POMAGAM? uspešno podal na pot po Sloveniji. Pilotski, preventivni program pomoči starejšim osebam – MemoHELP je namenjen starejšim in vsem, ki jim je mar, da upočasnijo pešanje spomina. Interes starostnikov je presegel pričakovanja.

Evropski inovacijski center Univerzum Minerva nosilec projekta za samopomoč proti starostnemu pešanju spomina je na dan obeleženja Alzheimerjeve bolezni, 21. septembra 2012. z okroglo mizo SPOMIN PEŠA! KAKO SI LAHKO POMAGAM? v širšo javnost simbolično lansiral informacije o pomembnosti sampomoči proti pešanju spomina.

Govorniki na okrogli mizi (Darko Mihael Čibej – Društvo Kameleon, Danica Simšič – Spominčica, Vanja Jus in Peter Cokan – EIC Univerzum Minerva). Foto: EIC Univerzum Minerva Maribor

 Na okrogli mizi SPOMIN PEŠA! KAKO SI LAHKO POMAGAM? so strokovnjaki s področja pešanja spomina in spopadanja s problematiko pešanja spomina pri starostnikih (Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sodelovanje, Društvo za psihološko svetovanje Kameleon, Spominčica, Slovensko združenje za pomoč pri demenci Spominčice, EIC Univerzum Minerva), družno ugotovili, da se še vedno premalo govori o demenci, tej kruti bolezni, ki napade človeške možgane in trajno izbriše spomine. Strokovnjaki in udeleženci so si bili enotni, da je res, da za demenco še ni učinkovitega zdravila, je pa uspešna pot preprečevanje le te.

 

Udeleženci na okrogli mizi. Foto: EIC Univerzum Minerva

Program MemoHELP je namenjen prav preventivi in verjamemo, da nam bo tekom trajanja projekta uspelo osvestiti širšo javnost, kako pomembno je, da pravočasno pričnemo z urjenjem spomina. Možgani so mišica in če jih treniramo nam bodo služili še dolgo v starost. Zato je celotna akcija projekta MemoHELP usmerjena v preventivni boj proti pešanju spomina starostnikov oziroma krepitvi psihofizičnih sposobnosti katerih pešanje pogosto vodi k socialni izključenosti.

»S projektom MemoHELP želimo širom Slovenije ustvariti gibanje, ki bo rastlo in ozaveščalo starostnike in širšo družbo o koristnosti in uporabnosti urjenja spomina.« Prav zato smo v okviru projekta pripravili verigo brezplačnih delavnic za starostnike, priročnike MemoHELP z napotki in vajami za krepitev možganskih funkcij, uporabne in zanimive vaje za upočasnitev pešanja spomina starostnikov, ki bodo dostopne preko e-učilnice.« je povedala mag. Vanja Jus vodja projekta MemoHELP.

Projekt MemoHELP, ki traja do septembra 2013, je za udeležence v celoti brezplačen, ker je financiran iz Slovensko-švicarskega programa sodelovanja za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v razširjeni Evropski uniji (Sklad za NVO in Sklad za male projekte v okviru partnerstva v Sloveniji).

»Skupaj pomagajmo starejšim v boju proti pešanju spomina!«

Obiščite spletno stran Doma za starejše občane Ljubljana Šiška, ki je prijazno gostil okroglo mizo Spomin peša! Kako si lahko pomagam? na povezavi: http://www.dso-siska.si/

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>