Kaj je značilno za spomin v starosti?

Izsledki raziskav potrjujejo splošno prepričanje, da spominske funkcije s starostjo pešajo. Upad spomina je odvisen od različnih okoliščin in ne zajame vseh spominskih funkcij enako izrazito. Starostniki imajo dokazano težave s pozornostjo, z zmanjšanjem reakcijske hitrosti in kapacitete kratkoročnega spomina. Prav tako imajo včasih težave s priklicem informacij, ki so jih shranili v dolgoročnem spominu (shramba neomejenih zmogljivosti in neomejenega trajanja). Pogosto se ne morejo spomniti določenega podatka (imena, dogodka), a jim ga po daljšem premisleku uspe priklicati v spomin.

Starostniki imajo slabši epizodični spomin (spomin na pretekle dogodke, ki so se človeku zgodili), manj pa imajo prizadet semantični spomin (spomin na podatke, ki niso vezani na prostor in čas) in povsem ohranjen proceduralni spomin (znanje o tem, kako izvajati določene procese, od gibalnih do umskih veščin).

Prave motnje spomina so pri starostnikih največkrat prvi znak resnih težav, ki jih je treba zdraviti tudi z zdravili in se pri veliki večini bolnikov postopoma slabšajo. Vsekakor pa je pomemben podatek, da se pri nekaterih bolnikih težave s spominom in drugimi spoznavnimi (kognitivnimi) sposobnostmi z leti ne povečujejo in se nikoli ne razvije demenca, pri drugih pa težave sčasoma celo minejo.

Vir: Šešok S., Spomin – Kaj je to in kako deluje? Zdrav Vest 2006

Več o tem si lahko preberete na: http://www.bistrinaspomina.si/

Pridobljeno dne: 28.11.2012

Impresivno, kako naši možgani delujejo

Poskusite prebrati spodnje besedilo. Če vam ne uspe, imate pod njim “prevod”.

T0 5P0ROC1LO 5LU2I K0T D0K42 K4K0 N3V3RJ3TN0, 1MPR35IVN0 L4HK0 N4S1 M02G4N1 D3LUJ3J0! N4 24C3TKU J3 B1L0 T32KO, V T3J VR5T1C1 TV0J1 MO2G4N1 23 4VT0M4T1CN0 B3R3J0, BR32 D4 B1 M15L1L1 N4 T0! B0D1 P0N053N! 54M0 N3K4T3R1 LJUDJ3 50 5P050BN1 T0 BR4T1!

L3P PO2DR4V

Pa še prevedeno sporočilo: To sporočilo služi kot dokaz kako neverjetno,impresivno lahko naši možgani delujejo. Na začetku je bilo težko, v tej vrstici tvoji možgani že avtomatično berejo, brez da bi mislili na to. Bodi ponosen. Samo nekateri ljudje so sposobni to brati. 

Lep pozdrav

Vir: http://www.silcportal.si

Pridobljeno 20.11.2012

Ali ste vedeli?

Da obstaja bolezen, imenovana hyperthimesia, pri kateri bolniki nikoli ničesar ne pozabijo, ampak v svoji glavi hranijo čisto vse, kar so se naučili.

Peščica posameznikov, ki jim je mati narava poklonila tovrsten dar, se tako denimo spominja vseh ljudi, ki so jih kdajkoli srečali, vseh podatkov, ki so jih do zdaj slišali ali prebrali, ter celo, kakšno je bilo vreme določenega dne. Brad Williams, eden od tovrstnih srečnežev, je nekoč menda izjavil: »Moja družina me uporablja namesto Googla.«

Vir: www.e-neo.si

Hrana za možgane

Strokovnjaki trdijo, da z raznovrstno hrano bogato z dietnimi vlakninami in obilo sokov hranimo možgane. In tako so zaključili dolgoletno študijo, kako v sami osnovi bolezni srca in ožilja pripeljejo do možganske kapi, ki vodi v delno ali popolno paralizo telesa ter smrt. Prav neprimerna prehrana pa je eden od vodilnih vzrokov za veliko število obolelih v razvitem svetu.

Pozornost so znanstvenikom pritegnile sestavine, ki pospešujejo dobro funkcijo možganov. S obsežnimi raziskavami so potrdili, da prehrambne navade znatno vplivajo na zdravje možganov in živčni sistem. Kaj imajo možgani radi?

Maščobe: maščobe igrajo pomembno vlogo v naši prehrani. Če zmanjšamo vnos maščob ter povečamo vnos nenasičenih maščobnih kislin, zaščitimo možgane in zmanjšamo riziko za možgansko kap. Ribe: ribe priporočajo otrokom, ker pozitivno vplivajo na razvoj možganov in možganskih funkcij. Zelenjava: je bogata z vitamini, minerali in rastlinskimi pigmenti, ki vplivajo na zmanjšanje homocisteina v telesu. Z zeleno zelenjavo (solata, blitva, zelje…) človeški živčni sistem dobiva dovolj visokovrednih snovi. Sadje: vsebuje veliko vitamina C, ki je izvrsten antioksidant.

Poleg tega sadje vsebuje še polifenole, eterična olja… Sadje je čudovita hrana za možgane. Za borovnice, pomaranče in številno drugo sadje je dokazano, da zmanjšuje demenco. Fruktoza kot sadni sladkor pa predstavlja izvrsten vir energije za intelektualno in fizično delo. Mleko in mlečni izdelki: vsebujejo obilo aminokislin in laktoze. Voda: voda je izredno pomembna za vzdrževanje optimalnih funkcij pri izmenjavi snovi.

Vir: povzeto po članku iz spletne strani http://druzina.enaa.com

Pridobljeno 22.11.2012