Pomnjenje, spomin, učenje in hipnoza

Ali lahko uporabljamo hipnozo za pomoč pri učenju za izboljšanje pomnjenja?  Jasno je namreč, da se s starostjo naše sposobnosti ne krepijo.

Dejstvo pa je, da pešanje spomina postaja lahko problem v zelo pozni starosti. Na naš spomin pa poleg fiziološke starosti vplivajo tudi številni drugi dejavniki, na katere pa premnogo krat pozabljamo. Priklic podatkov ni povezan samo z starostjo, temveč predvsem z zbranostjo ob učenju in zbranostjo v trenutkih, ko si hočemo v spomin priklicati določen podatek.

Na žalost se mnogi desetletja prezgodaj »prepričajo«, da jih spomin zapušča. To prepričanje pa ni nedolžna vera v nekaj nepomembnega, temveč deluje močno sugestivno. To je klasična negativna sugestija, ki še kako močno deluje. Imam slab spomin pravi žrtev in začne testirati priklic nekega podatka. Miselni tok gre nekako takole: »Ta podatek bom sigurno pozabil, ker imam slab spomin.« Da bi ga utrdili, si potem podatek še nekajkrat ponovimo in seveda ne pozabimo ponoviti tudi komentarjem, da ga bomo zaradi »slabega« spomina pozabili. Večkrat si ponovimo podatek, večkrat si ponovimo tudi sugestijo o pozabljenju.

Vidite, da je ravno komentar edino kar vedno ponovimo, ne glede na podatek, ki ga poskušamo shraniti. In ta se vžge v spomin in od tam kot podzavestna sugestija deluje na vsak poskus zapisa v možganske celice in na vsak poskus priklica podatka. Tisto kar je zares važno je ponavljanje podatka ne pa komentarja.

Na tem mestu se lahko spomnimo zabavnih točk odrskih hipnotizerjev, ki sugerirajo nastopajočim, da so pozabili svoje ime, ali kako številko ali kaj podobnega. Občinstvo se zabava ob obupnih poskusih, hipnotiziranih, da bi priklicali svoje ime hkrati pa ne pomisli, da so tudi sami žrtve čisto enake sugestije, le da si jo iz dneva v dan izdajajo sami. Zanimiv je primer klientke, ki je to dejstvo komentirala takole. »Res sem se ob neki priložnosti opazovala pri mojem poskusu zapomniti si podatek. Pravzaprav si podatka sploh nisem ponavljala samega po sebi. Tisto, kar je bilo zares ponovljeno je bil le komentar in tega nisem pozabila.« Če se bojite, da izgubljate spomin naredite enostaven test in povejte svoje skrbi osebnemu zdravniku. Če ta ne bo odkril nobenih fizioloških vzrokov. Potem NE POZABITE poklicati hipnotizerja.

  • Če želite razviti soliden spomin potem morate postaviti na svoje mesto naslednje dejavnike:
  • Najprej morate osredotočiti svojo pozornost na tisto kar si želite zapomniti.
  • Za podatke morate imeti globok interes, morajo vas zanimati.
  • Najbolj učinkovito orodje za spominjanje je čimbolj plastično predstavljanje
  • Pravilo treh P-jev. Ponavljanje, ponavljanje in ponavljanje
  • Sproščenost. Če smo sproščeni si stvari veliko bolj zapomnimo. V krču je naša zbranost razpršena na občutke krča in druge…
  • Imejte jasen in usmerjen um

Vir: http://www.hipnoterapija.si/

Pridobljeno 11.11.2012

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>