Urjenje možganov

Vadba, s katero lahko izboljšamo delovanje možganov, je kot miselna aerobika. Nekatere vrste vaj izboljšajo sposobnosti za razmišljanje, učenje, pomnjenje in sprejemanje odločitev. Različne vaje nevrone na novo povežejo med seboj ali pa že obstoječe povezave utrjujejo. Zato lahko hitreje razmišljamo, povezujemo različne informacije in se več stvari zapomnimo. Več povezav med nevroni in močnejše povezave nam omogočajo, da naši možgani delajo učinkoviteje. Podobno kot pri telesni telovadbi – kadar treniramo telo s športom, je naše telo močnejše in ima več kondicije. Z urjenjem ohranjamo naše telo in naše možgane v formi!

Prostorske spretnosti so spretnosti, ki nam omogočajo, da razumemo prostor, vplivajo na spomin tega, kar vidimo, da se znamo orientirati v mestu, znamo brati zemljevid ali glasbene note, pa tudi pri čisto vsakdanjih dejavnostih, kot so prehranjevanje, pisanje, brcanje žoge. Kakšne vaje urijo naše prostorske spretnosti? Sestavljanje sestavljanke; iskanje razlik na dveh zelo podobnih slikah; zrcalno pisanje na prazen list papirja – potem zraven pridržite zrcalo in ugotovite, kako natančno ste besede prestavili z desne na levo.

Jezikovne spretnosti so pomembne zato, da znamo jasno in natančno povedati, kar želimo, in da razumemo druge. Jezikovnih vaj je veliko: lahko iščemo besede z enakim ali nasprotnim pomenom, rešujemo besedne uganke, premetanke, križanke. Lahko napišemo 5 ali več besed, ki med seboj niso povezane in nato poskusimo oblikovati smiseln stavek, v katerem uporabimo te besede. Veliko vaj našteva besede, kjer določene črke manjkajo in moramo ugotoviti, za katero besedo gre.

Matematične spretnosti so spretnosti s števili – računanje na pamet in reševanje računskih problemov.

Pri vseh možganskih nalogah je pomemben spomin. Tudi tega lahko vadimo z različnimi vajami in igricami, kako si zapomnimo več informacij.

Zelo pomembna pa je tudi ustvarjalnost. Ustvarjalne dejavnosti so tiste, kjer konec ni določen. Pri matematični ali jezikovni nalogi obstaja pravilna rešitev, pri ustvarjalni dejavnosti pa je pomembno, da iščemo nove in drugačne načine, in ni važno, kaj dobimo na koncu. Ustvarjalna dejavnost spodbuja celotne možgane. Ustvarjalno je igranje glasbila, lahko si pripovedujete zgodbice, si izmišljujete uganke, nove besede, rišete, ustvarjate.

Vir: http://bansi.si/novica/2353

 

Pridobljeno 23. 9. 2012

2 misel na “Urjenje možganov

 1. Zelo me zanimajo jezikovne spretnosti po dvojni možganski kapi, predvsem v ramenskem predelu. Po enem letu pa mi je prizadelo še tudi govor.
  Ali poznate zdravilo ali pa način, kako bi si povrnil vsaj govor? Jože

  • Gospod Jože pozdravljeni.

   Predlagam, da se nam pridružite na eni izmed delavnic, kjer se bomo lahko osebno pogovorili in našli ustrezne vaje za vas.

   Delavnice so objavljene na spletni strani memohelp.si.

   Veseli vas bomo.

   Vanja

Dodaj odgovor

Tvoja e-pošta ne bo objavljena. Zahetvana polja so označena *

*

Lahko uporabite HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>